Bewuster leven en toch op vakantie – klinkt goed!

Noem het leasen (operational lease, shortlease, enzovoort), huren, een abonnement of wat dan ook: de basis is hetzelfde. Je betaalt voor het gebruik van een product in plaats van het product aan te schaffen. En het wordt steeds populairder. Dat is niet zo raar want het heeft een hoop voordelen.

Verbeter de wereld, begin bij… waar?

Onze wereld verandert, dat merken we allemaal. Voor de een is het vooral voelbaar in de portemonnee, de ander maakt zich ernstige zorgen om het milieu en voor de volgende draait het met name om de ongelijke verdeling. (Uiteindelijk heeft het allemaal met elkaar te maken.) Tot op zekere hoogte heb je het ermee te doen. En wat je motivatie ook is, de kans is (gelukkig) groot dat je probeert om het op jouw manier te verbeteren.

Het idee dat eigendom van ondergeschikt belang is, dat het gaat om het tot je beschikking hebben van producten of diensten, is zeker niet nieuw. En het is ook niet de oplossing voor de problemen waar we in de wereld tegenaan lopen. Maar het is in sommige gevallen een stapje in de goede richting.

We zijn aan vervanging toe

Dit is niet de plek voor een heftig opiniestuk, maar mijn eigen ideeën kan ik (hoe goed ik dat ook probeer) nooit helemaal buiten beschouwing laten. Persoonlijk heb ik in toenemende mate moeite met onze consumptiemaatschappij vol overvloed en de wegwerpmentaliteit met zinloze verspilling. Aan de andere kant maak ik me daar, net als bijna iedereen, ook schuldig aan. Je ontkomt er moeilijk aan.

De tijd dat je je hele leven met één bankstel of één serviesset deed ligt achter ons. Om het nog maar niet te hebben over computers, televisies, telefoons en auto’s. De ontwikkelingen gaan daarvoor te snel en de wensen en eisen zijn te veranderlijk. (Eerst moeten de mobieltjes kleiner en daarna weer groter.) Vooral bij elektronica zie je dat het binnen de kortste keren verouderd is en daardoor zelfs niet eens meer bruikbaar. Je ‘moet’ wel mee…

afval-verspilling-consuminderen-bewust-minicaravan-huren-gobanna

Consuminderen – cliché maar waar

Duurzaam, circulair, lokaal, eenvoudig, natuurlijk en gedegen. Welzijn boven welvaart, inclusie boven individualisme, kwaliteit boven kwantiteit. Het zijn ook modegrillen, maar met deze heb ik een stuk minder moeite. Het tijdperk van Bedazzeling, bling-bling, ‘onbeperkt’, groot-groter-grootst, Supersize, ongekende luxe en 4 auto’s per huishouden lijken we enigszins achter ons te hebben gelaten.

Simpele en eerlijke producten, minimalistisch, compact en veelzijdig zijn de dingen die we nu meer nastreven. Het doet wat het zegt en meer heb je niet nodig. Denk aan de tiny-houses, refurbished elektronica, herbruikbare en hervulbare verpakkingen, ledverlichting, alles-in-een-pakketten, elektrische auto’s en lokaal geteelde groenten.

Huur, lease, leen of heb

In het rijtje past ook het ‘gebruik boven bezit’-principe. De huur van een auto of de huurkoop van een mobiele telefoon is erg gangbaar. Maar je kunt tegenwoordig ook een wasmachine-abonnement nemen, je gehele inboedel leasen, gereedschap huren of kunst aan de muur lenen. En op kleine schaal zijn er bijvoorbeeld de repaircafé’s en de pop-up-minibiebs. Op deze manier krijgen veel producten een tweede kans en neemt ons gezamenlijke verbruik af, zonder dat je op gemak hoeft in te leveren. Je maakt nog steeds gebruik van dezelfde luxe, het is alleen niet van jou.

Verandering van spijs doet eten

De manier waarop we op vakantie gaan is in de loop van de tijd ook veranderd. Nog niet zo lang geleden was op vakantie gaan met meerdere bevriende families in tenten op het weiland van de boer een dorp verderop gaan staan. We gingen met touringcars langs Europese trekpleisters en bruin bakken aan de Costa del Sol. Later gingen we massaal met het gezin in een huisje in Sporthuis Centrum / Centerparcs zitten en deden we alsof we ver weg waren in het tropisch zwemparadijs. Of backpacken door Australië, survivallen in Nieuw Zeeland en vooral naar ‘pure’ plekken die nog niet onder de voet gelopen waren door toeristen (om daar vervolgens dus zelf vooral niet de toerist uit te hangen, maar dat stiekem toch te zijn). En de All-Inclusive-Resorts die onbeperkte luxe garanderen en waar je ’s ochtends met je handdoekje je plekje bij het zwembad ‘reserveert’. Ze zijn allemaal nog steeds wel in trek, maar kamperen wint weer aan populariteit.

vankantie-vol-strand-minicaravan-huren-gobanna

Gewoon hier of bij de buren is het gras groen genoeg

Kamperen is bij uitstek een van de meest duurzame manieren om vakantie te vieren. Je bent dicht bij de natuur en belast je ecologische voetafdruk niet enorm. Op vakantie in eigen land is goed voor de lokale economie en niet te vergeten: het is ook nog eens gewoon leuk.

Nederland heeft veel mooie plekken en Groningen of Brabant heeft ook een verschillende cultuur en taal. En als je iets verder wilt, kun je de naburige landen gaan ontdekken. Ver weg is niet per definitie beter. Wil je naar de zon? Je hoeft maar een klein stukje naar het zuiden om (overwegend) beter weer te treffen.

De voordelen: gemak, ontzorging, zekerheid

Met een minicaravan ben je heel flexibel. Als je bijvoorbeeld een Gobanna huurt heeft dat tal van voordelen:

  • geen zorgen om onderhoud of stalling
  • je deelt in feite de minicaravan met anderen
  • je bent verzekerd van een goedwerkend product
  • beschikbaar op het moment dat jij het wilt (als je op tijd bent met reserveren)
  • je kunt het een keertje uitproberen, je zit nergens aan vast
  • voordeliger dan aanschaf

Je kunt nu zelf online kijken wanneer er een Gobanna voor je beschikbaar is en deze direct boeken.

Conclusie –
Verbeter de wereld, maar vergeet niet ervan te genieten

Ok, we gaan geen hele rits aan maatschappelijke problemen oplossen door allemaal een Gobanna te huren. Maar de instelling die erachter zit, kan wel een verschil maken. Als je bewuster bent in je afwegingen (liefst bij alle mogelijke aanschaffen die je doet), dan zet je al een flinke stap.

Als uiteindelijk blijkt dat kamperen met een minicaravan je zo goed bevalt dat je eigenlijk niet meer anders wilt, dan wordt het wel zinnig om over aanschaf na te gaan denken. Je kunt dan bijvoorbeeld een Gobanna laten maken die precies aan jouw wensen voldoet en te allen tijden tot je beschikking staat. Soms moet je jezelf ook een beetje vertroetelen en je eigen persoonlijke tiny-trailer kan zeker een verantwoorde en duurzame verwennerij zijn.

bewust-kamperen-gobanna-protest-minicaravan

Meer van dit?
Van interessante artikelen tot nieuwtjes. Van acties tot zinnige (en onzinnige) feitjes. En meer.
Allemaal op het gebied van minicaravans en kamperen. 
Meld je aan om Gobanna nieuwtjes per e-mail te ontvangen.

Mia van Alterna
Mia van Alterna

Hai,
Ik ben Mia van Alterna en ik wil je op weg helpen. En dan bedoel ik letterlijk de weg op, naar buiten, naar avontuur en ontspanning, de wereld in.
Met oog voor detail (het liefst afgewisseld met een vette knipoog) deel ik op beschouwende wijze de dingen die mij onderweg opvallen. In de hoop dat jij er iets uit kunt halen dat jouw kampeergenot vergroot. Ik vind het geweldig om te zien en te ervaren hoeveel plezier er zit in de ‘kleine dingen’, als je er aandacht voor hebt.
Wat mij trekt aan minicaravans? Dat dus. Er is geen onderwerp te klein (of te groot).
Mail: nieuwsbrief@gobanna.com

Artikelen: 8

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *