Gobanna, vanaf het prille begin

Hoe is Gobanna ontstaan? Gobanna is in 2004 begonnen in de kampeer business. We zijn al jaren specialist op het gebied van minicaravans, maar in het begin bouwden we buscampers in de garage.

Denkend aan vroeger

Voor iedereen is het goed om af en toe stil te staan bij waar je vandaan komt. Het zet je weer met je voeten op de grond en herinnert je aan de basis. Wat is er echt belangrijk? Hoe is het begonnen? Waar droomde je van? Wat heb je geleerd en hoe ben je veranderd? Welke reis heb je afgelegd? En waar wil je graag nog eens naar toe? Dit geldt zeker ook voor een onderneming. De oprichter blikt terug en vertelt zijn avontuurlijke verhaal.

‘Ed en Willem Bever’

Het begon allemaal in 2004. Richard en Ruud, twee handige mannen, hebben het idee om samen een busje om te bouwen tot een camper. Ondernemend en gedreven als ze zijn, draaien ze al vrij snel in de garage van een van hen, de ene na de andere buscamper in elkaar. Ze worden door meerdere mensen benaderd met de vraag of zij er ook een kunnen krijgen, gebouwd naar hun eigen specificaties. “Natuurlijk kan dat!” Wat is er mooier dan voor iemand een kampeermiddel maken, precies zoals zij het voor ogen hebben, waarmee ze jaren met plezier op pad kunnen?

Dat kan kleiner

De buscampers raken wat op de achtergrond als de minicaravan in teardrop-model hun blikveld binnenrijdt. Een klein, compact en flexibel ‘dingetje’ dat je eenvoudig alles biedt wat je nodig hebt, zonder allerlei poespas of opsmuk. Bovendien past het perfect bij de ontwikkelingen op milieugebied. De kleine caravan is synoniem voor duurzaam maar comfortabel op vakantie gaan. Een gat in de Nederlandse markt, en dus ging Gobanna, zoals veel dealers, de teardrops importeren.

Terug naar handgemaakt

Hoe mooi de geïmporteerde caravan er in eerste instantie ook uit ziet, zo teleurstellend is deze van iets dichterbij. Vooral voor bouwers met oog voor degelijkheid en detail. De kwaliteit van de ‘gatenkaas op wielen’ valt erg tegen: “Ik ga niet een product verkopen waar ik niet achter kan staan. Hoe kan ik dit nou aanprijzen? Het is voor mij belangrijk om mensen echt iets te bieden waar ze van kunnen genieten. Dit kunnen we zelf toch beter…” En na wat wikken en wegen nemen ze ook deze sprong.

In eigen hand

Het eerste eigenhandig gebouwde model minicaravan trekt op de beurs behoorlijk wat belangstelling. En dat is in de loop der jaren eigenlijk alleen nog maar meer geworden. Door zelf de caravans te ontwerpen, bouwen en verkopen is het ook weer veel gemakkelijker om aan te sluiten op de dromen van de klanten. Met een goed gevuld magazijn in huis, is alles bij de hand. Gobanna produceert veel onderdelen zelf: “Wat we zelf kunnen maken, doen we ook zelf.” De bouwers worden af en toe uitgedaagd door de (wilde) ideeën van de klant en leren daardoor nog steeds wat bij.

Doorontwikkelen

Gobanna bouwt op dit moment vooral caravans in opdracht. Er is keuze uit verschillende modellen. Maar mensen vragen soms om een microcamper in de exacte kleur van de auto of met een mooi of grappig ontwerp op de buitenkant. Of bijvoorbeeld eentje voorzien van sfeerverlichting of met een fietsendrager. “Er is veel mogelijk. Voor de verdere ontwikkeling van de modellen, luisteren we ook graag naar waar behoefte aan is. Zo zijn we door klanten geïnspireerd om een geremd model te ontwikkelen. En de Offroad is eigenlijk ook zo ontstaan.” Iedere Gobanna is net even anders en dat maakt ze zo bijzonder.

Hollands glorie

Het zijn al lang niet meer twee handige bouwers in een garage. In een pand aan de kade in de havenstad IJmuiden, zit nu de minicaravanbouwer Gobanna gevestigd. Het is een kleinschalig bedrijf dat op grote schaal werkzaam is. Voor de nationale en internationale markt worden unieke en oerdegelijke druppelcaravans gemaakt, die jaren kampeerplezier beloven. Je bent welkom om in de showroom te komen kijken en wie weet nodigen we je zelfs uit om te zien hoe het er in de werkplaats aan toe gaat. We laten je graag persoonlijk zien waarom we pontificaal achter ons product kunnen en willen staan.

(En Richard en Ruud? Die verkopen iedere Gobanna vol trots en bouwen, nu samen met het team, nog steeds met veel voldoening verder.)

Meer van dit?
Van interessante artikelen tot nieuwtjes. Van acties tot zinnige (en onzinnige) feitjes. En meer.
Allemaal op het gebied van minicaravans en kamperen. 
Meld je aan om Gobanna nieuwtjes per e-mail te ontvangen.

Mia van Alterna
Mia van Alterna

Hai,
Ik ben Mia van Alterna en ik wil je op weg helpen. En dan bedoel ik letterlijk de weg op, naar buiten, naar avontuur en ontspanning, de wereld in.
Met oog voor detail (het liefst afgewisseld met een vette knipoog) deel ik op beschouwende wijze de dingen die mij onderweg opvallen. In de hoop dat jij er iets uit kunt halen dat jouw kampeergenot vergroot. Ik vind het geweldig om te zien en te ervaren hoeveel plezier er zit in de ‘kleine dingen’, als je er aandacht voor hebt.
Wat mij trekt aan minicaravans? Dat dus. Er is geen onderwerp te klein (of te groot).
Mail: nieuwsbrief@gobanna.com

Artikelen: 8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *