Koud hè, wat is het koud hè – winterkamperen, zeker het proberen waard

Kijk je al vol verlangen uit naar de zomer zodat je weer kunt gaan kamperen? Wacht niet langer, probeer winterkamperen eens. De Nederlander laat zich niet afschrikken door een beetje kou. We zijn wel wat gewend. Sjaal om, wanten aan en gaan…

Berekoud

Winter, kou, vorst, grijs en grauw (behalve dan de rode wangen en blauwe vingers), korte dagen, snijdende wind, donker, snotteren, somber, beslagen brillenglazen, torenhoge stookkosten. Tijd voor een winterslaap.

Aan de andere kant: gezellig, sneeuw, kaarsjes, warme chocomel, waterig zonnetje, knus, elkaar warm houden, pret, familie, decembersfeer, stamppot en snert, dikke truien en mutsen, open haard.

Welk beeld je ook hebt bij de wintermaanden, je kunt ze niet ontlopen. Er zijn alleen niet veel mensen die dit seizoen zullen associëren met kamperen. Terwijl het zeker ook zijn voordelen heeft om in deze tijd op een camping te gaan staan.

Brrr

Winterkamperen in Nederland? Het wordt steeds populairder. Meer en meer campings houden hun ‘deuren’ geopend in de koude maanden. En ook de faciliteiten zijn soms aangepast zodat je er het hele jaar door terecht kunt. Volgens de kenners schuilt de magie van winterkamperen in de intense natuurbeleving. Kijk bijvoorbeeld eens naar de natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer.

4 redenen om te gaan kamperen in de winter

  1. Betaalbaar – Het is vaak vele malen goedkoper dan in de zomer; geen hoogseizoenprijzen of zomertarieven.
  2. Plek zat – Ja, winterkamperen wint in populariteit, maar zo populair als in de zomermaanden zal het niet snel worden. Reserveren is vaak niet nodig, er is in dit jaargetijde (bijna) altijd wel plek op de camping.
    (Controleer wel even of de camping die je op het oog hebt geopend is in de winter en bijvoorbeeld een verwarmd sanitair gebouw heeft.)
  3. Rust en ruimte – Ook de natuur keert in zichzelf en, zoals gezegd, zul je geen last hebben van een overvolle camping. De kans is groot dat je een veld voor jou alleen hebt. Dus geniet van de stilte om je heen. (Zelfs de muggen, wespen en mieren laten je met rust.)
  4. Kampvuur – Op verschillende kampeerterreinen is het toegestaan om op je staplek een vuurkorf/-schaal te gebruiken of een kampvuurtje te bouwen. Of er is een aangewezen plek om samen met de andere ‘doorgewinterde’ kampeerders rond het vuur te zitten.

Te koud, te duur

Steeds meer kampeerders durven het aan. Maar met grondvorst op een matrasje in je tentje liggen, is voor sommigen echt iets te veel survivallen. En als je er verantwoord op uit wilt trekken, moet je eigenlijk eerst geschikt materiaal aanschaffen. Je lichtgewicht slaapzakje gaat je niet voldoende warmte geven. En je reguliere haringen in de bevroren grond krijgen is ook een behoorlijk karwei. De aanschaf van winteruitrusting kan al snel in de papieren gaan lopen. Voor als je winterkamperen een keertje wilt proberen, is het een hele uitgave.

winterkamperen-blog-sneeuw-koffie-stam-gobanna

Teveel gedoe

In een caravan lig je ten minste hoger. Aangezien de meeste kou van de grond komt, scheelt dat al een hele hoop. Een beetje caravan is tegenwoordig überhaupt geïsoleerd. Je bent in ieder geval veel beter beschermt tegen de elementen dan met een dun tentdoek. In vergelijking met tentkamperen, hoef je dus minder aanpassingen te treffen om goed voorbereid op pad te gaan. Met een dikke trui, een extra deken, eventueel een goede verwarming en wat antivriesspray (zodat je deur niet vast komt te zitten), ben je er eigenlijk al. Maar grote kans dat de caravan voor de winter in de stalling staat. En dan is het ineens weer een heel gedoe om alles tevoorschijn te halen.

Precies goed

Als je eens wilt uitproberen of de charme van het winterkamperen iets voor jou is, is er nog een optie: je kunt een Gobanna huren. Ga een weekje weg met de kerst of doorbreek de sleur van januari (of februari of maart). Het voordeel van een minicaravan is ook nog eens dat je die kleine ruimte zo warm hebt met een fanheater. En bij de Gobanna Brake heb je, met een keuken onder de achterklep, je warme chocolademelk (of glühwein) bij de hand.

Conclusie –
Eens uitproberen

Dus zie jij het wel voor je om lekker in de gure stille natuur te kamperen deze winter? Heb je tijdens de feestdagen even een keer geen zin in je (schoon)familie? Is het tijd voor introspectie en rustig tot jezelf komen? Probeer je gewoon het vuurwerk tijdens de jaarwisseling te vermijden? Of wil je juist romantisch met z’n tweetjes het nieuwe jaar beginnen? Dan kan winterkamperen een goed idee of heerlijk alternatief (lees: prima excuus) zijn. Het is het proberen waard.

Hoe denk jij over winterkamperen? Inspireer anderen en schrijf in de reactie waarom je het nooit zou doen, wat je juist aantrekt aan het idee of hoe het je is bevallen.

Meer van dit?
Van interessante artikelen tot nieuwtjes. Van acties tot zinnige (en onzinnige) feitjes. En meer.
Allemaal op het gebied van minicaravans en kamperen. 
Meld je aan om Gobanna nieuwtjes per e-mail te ontvangen.

Mia van Alterna
Mia van Alterna

Hai,
Ik ben Mia van Alterna en ik wil je op weg helpen. En dan bedoel ik letterlijk de weg op, naar buiten, naar avontuur en ontspanning, de wereld in.
Met oog voor detail (het liefst afgewisseld met een vette knipoog) deel ik op beschouwende wijze de dingen die mij onderweg opvallen. In de hoop dat jij er iets uit kunt halen dat jouw kampeergenot vergroot. Ik vind het geweldig om te zien en te ervaren hoeveel plezier er zit in de ‘kleine dingen’, als je er aandacht voor hebt.
Wat mij trekt aan minicaravans? Dat dus. Er is geen onderwerp te klein (of te groot).
Mail: nieuwsbrief@gobanna.com

Artikelen: 8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *