Tentdoek, katoen vs. pvc

Denk je eraan een (nieuwe) voortent of luifel te kopen, wat is dan het beste materiaal? Kun je beter kiezen voor een katoenen doek of van een doek met pvc-coating? Waar moet je rekening mee houden? De verschillen tussen katoen en pvc, plus en min, in de basis uitgelegd om je te helpen met je keuze.

Tent en luifel

Als je met een caravan op pad gaat, is mobiliteit erg belangrijk. Je reist de wereld rond met je ‘huisje’ achter je aan. Je kunt gaan en staan waar je wilt, mits toegestaan… Maar eenmaal aangekomen op je droombestemming, wil je misschien toch wat meer ruimte. Je hebt buiten natuurlijk alle ruimte die je kunt wensen, en daar ga je ook zeker gebruik van maken. Want wie gaat kamperen, gaat buiten leven. Maar of je nu lang op kort in een caravan, een minicaravan of een Gobanna verblijft, een keuken- of voortent (of -luifel) kan wel echt iets toevoegen. Allicht kun je gewoon op je stoeltje voor de caravan gaan zitten, maar soms is een beetje extra beschutting wel erg prettig. En dan wil je ook wel een goede en comfortabele beschutting.

Liefde op het eerste gezicht

Wat vooral natuurlijk belangrijk is, is dat je een tent of luifel kiest die bij je caravan past en die goed voelt. Je wilt niet als je met aandacht een schitterende caravan hebt uitgezocht, er een aftands gedrocht van een tent voor zetten. Het oog wil ook wat, maar het hoofd moet er wel bijblijven. Behalve de keuze voor het model tent of luifel, is het ook belangrijk om te kijken naar het materiaal waar deze van gemaakt is. De eigenschappen verschillen namelijk nogal. Ik beperk me hier tot de basis van twee populaire tentdoekmaterialen: katoen en pvc. (Als je het jezelf echt moeilijk wilt maken, kun je allicht ook kijken naar hybride vormen of legio andere materialen.)

Katoen op het eerste gezicht

Veel grotere tenten en luifels zijn gemaakt van katoen. En veel kampeerders zweren hierbij. Dat is niet voor niets; katoen heeft veel voordelen. Vooral het TenCate tentdoek staat hoog aangeschreven en wordt wel “zo ongeveer het beste doek dat er is” genoemd. Het is onder andere duurzaam, veilig, natuurlijk, sterk, ademend, en biedt een hoop outdoor comfort. Maar het kan ook prijzig zijn, het vergt enig onderhoud, het kan (in het begin) wat ‘lekken’ en het veroudert op den duur.

Tentdoek_donkergrijs_nat_Gobanna

Pvc op het eerste gezicht

Als we het hebben over een pvc-tent, dan gaat het eigenlijk over een tent met een pvc-coating. Het basismateriaal is dan vaak polyester of polyamide (nylon). De pvc-coating is nodig om de stof waterdicht te maken. Het nadeel is alleen dat het daarmee ook meteen bijna luchtdicht wordt. Van ventilatie is geen sprake. Het is zwaar en het materiaal zweet en stinkt behoorlijk. Sommige kampeerders ervaren een pvc-tent ook als benauwend, bedrukkend en donker. Maar het gaat wel erg lang mee, het is helemaal waterproof en is makkelijk schoon te maken.

Druppel(s)

Vooral een katoenen tent moet je eerst even ‘leren kennen’. Hij is bijvoorbeeld niet meteen helemaal waterdicht, vooral op de naden. Je hoeft niet à la minute naar de garantievoorwaarden te gaan zoeken: je doek is (waarschijnlijk) niet stuk. De vezels moeten eerst het vocht absorberen en verzadigd raken om een schild te vormen. Maar dan is het ook echt lekvrij. En een nat katoenen tentdoek is nóg sterker. Zorg bij het opbergen ervoor dat de tent 100% droog is. (En dat je de tentzak ook op een droge plek opslaat.) De cellulose in de natuurvezel is namelijk een voedingsbron voor schimmels, die per definitie goed gedijen bij vocht. Sommige tentdoeken zijn behandeld zodat ze rot- en schimmelwerend zijn.

Waar katoen in eerste instantie kan ‘lekken’, kan het bij pvc soms binnen regenen. En dan geen hemelwater, maar condens… De pvc-laag is zo afsluitend dat het totaal niet ventileert. Vooral in het voor- en naseizoen merk je dit. De druppels vormen aan de binnenkant van de tent. Dus vergeet je paraplu niet. Daarnaast kan de temperatuur enorm oplopen als het zonnetje erop staat. Maar ook in de schaduw is het onder pvc soms moeilijk uit te houden. Zorg echt dat je op andere manieren ventileert.

Plus en min

KATOEN

+ prettig leefklimaat

+ waterdicht nadat de stiksels opzwellen

+ koeler bij warm weer, warmer bij koud weer

+ bestand tegen uv straling

+ ademend

+ brandvertragend

– langere droogtijd

– zwaarder na regen door vochtabsorptie

– onderhoudsgevoeliger

– krimpt bij vocht

– veroudert door gebruik

PVC

+ neemt geen vocht op, is snel droog

+ afwasbaar

+ heel erg waterdicht

+ stevig

+ lange levensduur

± brandveilig (afhankelijk van basismateriaal en impregnatie/coating)

– kan enorm heet worden

– materiaal zweet en stinkt

– ventileert niet, condensvorming binnen

– donker

Conclusie –
Wat is de beste keuze?

Daar is dus niet heel eenvoudig een antwoord op te geven. De vraag is vooral: wat vind JIJ belangrijk? Denk dan ook aan hoe je de tent wilt gaan gebruiken. Het maakt wel uit of je een seizoen lang op dezelfde plaats staat of er steeds eventjes op uit trekt. En verwacht je dan vooral zware weersomstandigheden of een stalend zonnetje? En dan zijn er nog je persoonlijke voorkeuren… Ga je voor een natuurlijk(er) product met ventilerende eigenschappen, een plezierig leefklimaat en een meer ‘open’ gevoel, en vind je het niet erg om zorg en aandacht aan je tent te besteden? Dan wordt het katoen. Wil je sterk, onderhoudsarm en haast onvergankelijk, en ventileer je wel op een andere manier? Dan past pvc beter bij je.

Delen

Mijn advies is om er in ieder geval bij stil te staan voordat je een nieuwe voortent aanschaft. Weet wat je koopt. Je kunt er ook eens een gaan uitproberen. En deel je kennis. Heb jij nog aanvullingen, of tips en advies voor mede-globetrotters? Laat dan een reactie achter.

Meer van dit?
Van interessante artikelen tot nieuwtjes. Van acties tot zinnige (en onzinnige) feitjes. En meer.
Allemaal op het gebied van minicaravans en kamperen. 
Meld je aan om Gobanna nieuwtjes per e-mail te ontvangen.

Mia van Alterna
Mia van Alterna

Hai,
Ik ben Mia van Alterna en ik wil je op weg helpen. En dan bedoel ik letterlijk de weg op, naar buiten, naar avontuur en ontspanning, de wereld in.
Met oog voor detail (het liefst afgewisseld met een vette knipoog) deel ik op beschouwende wijze de dingen die mij onderweg opvallen. In de hoop dat jij er iets uit kunt halen dat jouw kampeergenot vergroot. Ik vind het geweldig om te zien en te ervaren hoeveel plezier er zit in de ‘kleine dingen’, als je er aandacht voor hebt.
Wat mij trekt aan minicaravans? Dat dus. Er is geen onderwerp te klein (of te groot).
Mail: nieuwsbrief@gobanna.com

Artikelen: 8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *